wtorek, 11 lipca 2017

Chleb pełnoziarnisty pszenno-żytni z rozmarynem

Obiecałam przepisy a nadal cisza więc teraz postaram się skrupulatnie je zapisywać i wrzucać na bloga.

To mój pierwszy post z telefonu więc proszę o wyrozumiałość jesli chodzi o jego estetykę.
Mam nadzieję, że przepisy będą to nadrabiać ;)

Do stwierdzenia tego przepisu zainspirował mnie Eryk - ErVegan swoim przepisem na chleb z suszonymi pomidorami który można znaleźć w jego książce. 

Chleb jest naprawdę wspaniały jednakże nieodpowiedni dla IO stąd zaczęły się moje próby i tak oto powstał on: 

CHLEB PEŁNOZIARNISTY PSZENNO-ŻYTNI Z ROZMARYNEM


SKŁADNIKI:
- 450 gram mąki pełnoziarnistej pszennej (typ 1850)
- 250 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (typ 2000)
- 1 szklanka płatków owsianych
- 45 gram świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżki suszonego ciętego rozmarynu
- 1,5 łyżki soli himalaiskiej
- 1 łyżka brązowego cukru
- ok. 800 mililitrów letniej wody
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:
- Mąki przesiewamy przez sito do dużej miski, dodajemy płatki ostanie oraz pozostałe suche składniki, mieszamy.
- Odmierzamy potrzebną wodę olewamy trochę do drożdży aby je rozpuścić.
- Rozpuszczone drożdże, wodę i olej wlewamy do miski i mieszamy wszystkie składniki łyżką przez około 2-3 minuty - ciasto nie będzie jednolitej konstrukcji.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc na kuchennym blacie aby odpoczęło i podrosło.
- Następnego dnia obsylujemy ściereczkę mąka i wkładamy na nią ciasto i pozostawiamy jeszcze na 2 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 240° (góra-dół) wraz z naczyniem żeliwnym lub żaroodpornym.
- Gdy piekarnik się nagrzeje nasze ciasto przekładamy do naczynia i pieczemy około 45 minut z pokrywką, następnie około 20 minut bez pokrywki - ja swój chleb przykrywam zawsze papierem do pieczenia i na sam koniec włączamy tylko grzanie gole i pieczemy jeszcze 10 minut.
- Upieczony chleb zawijam w czystą ściereczkę i tak studzimy, gdy ostygnie kroimy i się zajadamy.

SMACZNEGO.

PS. Chleb można robić z różnymi dodatkami ziół, robiłam również wersję z suszoną bazylią czy suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem niedźwiedzim jak również całkowicie bez przypraw. 

PS.2: Cukier dla IO jest ogólnie składnikiem zakazanym jednakże ja na taką ilość jak tu do chleba sobie pozwalam jednakże każdy niech postępuje jak uważa za słuszne. 


2 komentarze: