Jak wiadomo potrzeba jest matką wynalazków.
Tak było i u
mnie tym razem. Lodówka praktycznie pusta a kiszki grają marsza więc
nie było czasu na wymyślne potrawy (a i produktów zbrakło ;) ) i tak oto
powstały:
PLACKI OGÓRKOWO-PIETRUSZKOWE
Składniki (na 2 porcje):
- 1 dość duży ogórek szklarniowy
- pół pęczka (sklepowego) pietruszki
- 60g. (4 łyżki) mąki razowej orkiszowej
- 40g. (4 łyżki) maki owsianej
- 10g. (1 łyżka) siemienia lnianego
- ok 50ml. cieplej wody (ilość jest zależna od wodnistości ogórka)
- ok. pół łyżeczki pieprzu (ja lubię na ostro :) )
- spora szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- pół pęczka (sklepowego) pietruszki
- 60g. (4 łyżki) mąki razowej orkiszowej
- 40g. (4 łyżki) maki owsianej
- 10g. (1 łyżka) siemienia lnianego
- ok 50ml. cieplej wody (ilość jest zależna od wodnistości ogórka)
- ok. pół łyżeczki pieprzu (ja lubię na ostro :) )
- spora szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, z pietruszki obrywamy listki i wrzucamy je do ogórka (jeśli są duże to warto je wcześniej lekko posiekać),dorzucamy pozostałe składniki, wlewamy wodę i mieszamy 2-3minuty. aż masa zrobi się zwarta i klejąca. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy placki i smażymy na rumiano z obydwóch stron.
Placki świetnie smakują z pomidorami.
SMACZNEGO :)
Placki świetnie smakują z pomidorami.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz