poniedziałek, 8 lutego 2016

Pierogi z tofu i kaszą gryczaną

Kto zna mnie chodź trochę wie, że jestem pierrogomorrą pierogi zawsze i wszędzie chciało by się aż dopisać,ze w każdej ilości ale.. ale nie. ;)
Dzisiaj chcę Wam przedstawić zweganizowane pierogi Litewskie (których swoją drogą nigdy nie miałam okazji spróbować w oryginale) z moją dodatkową interpretacją - bo ja lubię w kuchni zawsze dodać coś od siebie. :D
Jeśli chodzi natomiast o osoby z insulinoopornością to ów danie jest dozwolone ale nie za często i ze sporą porcją surowych warzyw ponieważ samo w sobie ma sporo węglowodanów z mąk i kaszy.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TOFU
(na około 35 dużych pierogów)
Ciasto:
- 280ml.mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 280ml.mąki pełnoziarnistej żytniej
- 280ml.mąki pełnoziarnistej pszennej
- ok. 280ml. wrzącej wody
Farsz:
- 3/4szkl. suchej kaszy gryczanej prażonej
- 1 1/2 szkl. wody do gotowania kaszy
- 200g. tofu (jedna kostka)

- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 spore cebule
- olej kokosowy
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 2-4 łyżeczki suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
- Tofu kruszymy i zalewamy octem jabłkowym oraz sokiem z cytryny.
- Kaszę wrzucamy na wrzątek i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem aż zmięknie (ok. 20min.) i studzimy
- Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzany olej i zeszklamy – ważne jest to aby cebulka stała się miękka a nie złocista.
- Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą dorzucamy wędzoną paprykę, oregano oraz sól i pieprz, zostawiamy do przeniknięcia się smaków.
- Mąki wsypujemy miski, wsypujemy odrobinę soli i wlewamy olej oraz wrzątek ciasto mieszamy łyżką dopiero później gnieciemy rękoma na jednolitą mase – gdy będzie za rzadkie to dodajemy mąki pełnoziarnistej orkiszowej.
- Gdy ciasto jest już gotowe to odrywamy kawałki ciasta wielkości małego orzecha włoskiego i palcami robimy placuszki które nadziewamy farszem i sklejamy na pierogi.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 4-5min. lub mrozimy i zamrozon wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 6-7min.

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz