sobota, 6 lutego 2016

Kaszoburgery

Przyznam szczerze, że nie jest to jest specjalnie mocno zdrowy przepis ale to był ewidentnie recykling kuchenny więc nie wiem czy przepis kiedykolwiek zostanie powtórzony. ;)
Może kogoś to zainspiruje do wykorzystania swoich zasobów szafek i lodówki co by się nie zmarnowały.
Dla mnie one swoją strukturą przypominały twarde krakersy tylko smak zdecydowanie lepszy. :)
KASZOBURGERY
(na około 8 sztuk)
Składniki:
- 200ml. kaszy bulgur razowej
- 400ml. wody
- pomidorowe pesto (suszone pomidory, pestki dyni i słonecznika, czosnek i olej ze słoiczka z pomidorów)
- 2 łyżki świeżej  natki pietruszki
- 1 szkl. płatek owsianych
- płatki owsiane do obtoczenia
Przygotowanie:
- Kaszę zalewamy wodą i zasmażamy (puści klej).
- Płatki mielimy jak najdrobniej zdoła to uczynić nasz blender.
- Wszystko mieszamy na jednolitą masę tworzymy płaskie placki obtaczamy w zmielonych płatkach.
- Kaszoburgery pieczemy w temp. ok. 180'C przez 20min. następnie obracamy je na drugą stronę i dopiekamy jeszcze ok. 10-15min.

 SMACZNEGO :)




1 komentarz:

  1. uwielbiam kaszę bulgur ale jeszcze nie robiłąm z niej kotletów czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń